Henkel postigao rekordne rezultate u 2011. godini

Bez autora
Mar 11 2012

Protekla 2011. godina bila je još jedna veoma uspešna godina za Henkel, jer su prodaja i profit veći nego ikada. Uprkos velikim izazovima u promenljivom ekonomskom okruženju, kompanija je u potpunosti ispunila svoje ambiciozne ciljeve, a neke od njih je čak i premašila. Značajan faktor koji je doprineo Henkelovim uspešnim rezultatima je dalje širenje na tržištima u razvoju, gde je kompanija zabeležela dvocifreni rast. Postignut je i značajan napredak u 2011. godini i time su postavljeni čvrste osnove za budućnost Henkela. Poslujući u ekonomskom okruženju punom izazova, Henkel je u fiskalnoj 2011. godini povećao prodaju na 15,61 milijarde evra, što predstavlja rast od 3,4 posto u poređenju sa prethodnom godinom. Nakon korekcije jednokratnih dobiti, jednokratnih troškova i troškova restrukturiranja, korigovani operativni profit je povećan za devet posto, sa 1,86 milijarde evra na 2,03 milijarde evra, zahvaljujući doprinosu sva tri poslovna sektora.

Henkel postigao rekordne rezultate u 2011. godiniProtekla 2011. godina bila je još jedna veoma uspešna godina za Henkel, jer su prodaja i profit veći nego ikada.

Uprkos velikim izazovima u promenljivom ekonomskom okruženju, kompanija je u potpunosti ispunila svoje ambiciozne ciljeve, a neke od njih je čak i premašila. Značajan faktor koji je doprineo Henkelovim uspešnim rezultatima je dalje širenje na tržištima u razvoju, gde je kompanija zabeležela dvocifreni rast. Postignut je i značajan napredak u 2011. godini i time su postavljeni čvrste osnove za budućnost Henkela.

Poslujući u ekonomskom okruženju punom izazova, Henkel je u fiskalnoj 2011. godini povećao prodaju na 15,61 milijarde evra, što predstavlja rast od 3,4 posto u poređenju sa prethodnom godinom. Nakon korekcije jednokratnih dobiti, jednokratnih troškova i troškova restrukturiranja, korigovani operativni profit je povećan za devet posto, sa 1,86 milijarde evra na 2,03 milijarde evra, zahvaljujući doprinosu sva tri poslovna sektora.

Uprkos povećanju cena sirovina i ambalaže, korigovani prihod od prodaje je povećan za 0,7 posto, sa 12,3 posto na 13 procenata, što je u skladu sa postavljenim Henkelovim smernicama.

U saopštenju se navodi da su svi poslovni sektori kompanije doprineli ovim pozitivnim rezultatima. Sektor detergenata i kućne hemije zabeležio je rast organske prodaje od 2,9 posto i time znatno prestigao konkurenciju koja beleži blagi pad. Sektor kozmetike i nege tela nastavio je snažan trend rasta koji beleži poslednjih godina i rast organske prodaje od 5,4 posto, zahvaljujući snažnom programu inovacija. Sektor Adhezivi Tehnologije povećao je organsku prodaju za 8,3 posto, dostigavši novi rekord od 7,75 milijardi evra i tako nastavio trend profitabilnog rasta i u 2011. godini. Ovako dobri rezultati su postignuti zahvaljujući povećanju cena, ali i obima prodaje.

Prodaja Henkel CEE u Istočnoj Evropi je povećana za 6,2 posto na 2,81 milijardu evra. Organski rast prodaje u ovom regionu iznosio je impresivnih 10,3 posto, što je pre svega rezultat rada kompanije u Turskoj i sektora Adhezivi Tehnologije u Rusiji. Najveća stopa rasta zabeležena je u Ukrajini – za 12,5 posto, Rusiji - 11 posto, Srbiji – za 8 posto i Turskoj – za 19 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik